Connecting makerspaces in Western Balkan region

Незапосленост младих је континуирано питање и кључна брига у светлу кризе изазване корона вирусом на Западном Балкану. Према Међународној организацији рада, пандемија има „разоран и несразмеран“ утицај на запошљавање младих, док најновији подаци показују да се млади суочавају са великим препрекама у наставку обуке/образовања и уласку на тржиште рада. Недостатак предузетничког ангажмана комбинован је са високим процентом незапослених. Поред тога, незапосленост младихнаставља да доприноси ендемском одливу мозгова из региона.

Западни Балкан је међу најлошије позиционираним регионима у Европи у смислу образовања, истраживања и развоја и иновација, суочавајући се са бројним развојним проблемима и изазовима. Пројекат има за циљ да се позабави свим горе наведеним питањима са холистичким и стратешким приступом кроз подршку повезивању постојећих и будућих мејкер простора кроз платформу отвореног кода за регион. Као окружења за учење богата могућностима, makerspace-и служе као тачке окупљања где се заједнице нових и искусних креатора повезују да раде на стварним и лично значајним пројектима, информисани од корисних ментора и стручности, користећи нове технологије и традиционалне алате.Пројекат ће укључити родну равноправност и инклузивност особа са инвалидитетом (у дефинисању циљних група и активности промоције пројекта). То ће унапредити добросуседске односе и помирење кроз размену знања и добрих пракси, заједничку имплементацију пројеката и утврђивање планова за будућу сарадњу.

Општи циљ: осигурати повезивање успостављених простора произвођача на западном Балкану (ЗБ) како би напредовали, омогућавајући институцијама за неформално учење да извуку корист из праксе у индустрији.

Специфични циљеви:

  • СЦ1: развити препоруке за праксу које ће подстицати успостављање и умрежавање makerspace-a и олакшати коришћење makerspace-a за унапређење дигиталне писмености у предузетништву и просторима за неформално учење кроз радионице
  • СЦ2: промовисати културу производње и „know-how“, са посебним освртом на технолошке иновације, ширење знања и размену пракси и процеса
  • СЦ3: повећати интересовање студената, почетника и шире популације за културу креатора