Uspešno realizovano takmičenje Robo Challenge


Image

Ponosno obaveštavamo da je kompanija ABBSrbija šestu godinu za redom generalni pokrovitelj takmičenja u robotici pod nazivom ABB_Robo_Challenge, organizovanog od strane Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Ovo takmičenje, koje je bilo najpre entuzijastična ideja Kosta Jovanovica, vanrednog profesora na Katedri za signale i sisteme, i Milan Jevremovica, deo je događaja European Robotics Week (ERW), i već šestu godinu za redom predstavlja jedinstvenu priliku za mlade inženjere da pokažu svoje veštine i kreativnost.

Ovogodišnji takmičari su se u novembru 2023. godine okupili na izazovnom hakatonu, gde su radili na optimizaciji rešenja za upravljanje robotom u simulacionom okruženju softvera ABB RobotStudio. Zadatak za takmičare su i ove godine osmislili Nikola Knežević, asistent na Katedri za signale i sisteme Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Branislav Mrgud, prodajni inženjer segmetna Robotike poslovne jedinice Elektromotorni pogoni i upravljanje u našoj kompaniji, a od ove godine im se pridružio i Andrej Čilag, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ponosni smo na sve učesnike, a posebno na finaliste: „Tehnikalije“, „ČikČik“, „RoboHood“, koji su, u martu ove godine, pokazali izuzetno znanje i veštine prilikom implementacije sopstvenih rešenja na ABB robotu u Naučno-tehnološkom parku u Čačku. Koliko sutra saznaćemo koji će tim poneti titulu pobednika i dobiti priliku da poseti ABB Regionalni centar za robotske aplikacije mašinske obrade i opsluživanja u Italiji, zajedno sa prošlogodišnjim finalistima.