Projekcija kratkometražnog filma o Nikoli Tesli u NTP Čačak


Image

Obaveštavamo Vas da će 22. marta 2024. godine s početkom u 13 časova u prostorijama Startap centraNTP Čačak biti prikazana projekcija kratkometražnog filma koji su snimili učenici Gimnazije Kreativno pero, uz podršku nastavnika i prijateljaškole, a reč je o kratkom dokumentarnom filmu o Nikoli Tesli, koji predstavlja celokupnuretrospektivu Teslinog života i rada, povodom 80 godina od smrti ovog velikana.

Svečana premijera filma Nikola Tesla - Povratak vizije održana je 28. 11. 2023, u

Vili Jelena, u Beogradu. Nakon toga, film je prikazan u Kulturnom centru u Vršcu i Naučno - tehnološkom parku Niš i Naučno-tehnološkom parku Novi Sad.

Producentkinje filma su osnivačice Vaspitno-obrazovnog sistema Kreativno pero, Gorica Nedeljković Bogdanović i Aleksandra Nedeljković. Reditelj je Damir Romanov i film je realizovan uz podršku producentske kuće Contrast Studios. Idejni tvorci i protaginisti filma su učenici Gimnazije Kreativno pero, Marko Jovanović i Andrija Stefanović. U ulozi glumice pojavljuje se učenica Kristina Mihajlović i Slobodan Isaković, kao stručni konsultant u ime Muzeja Nikole Tesle. Kroz ovaj projekat učenike je vodio mentor - nastavnik Andrija Ratković.

Dr Neda Pavlović u ime Vaspitno – obrazovnog sistema Kreativno pero ističe da realizacijom projekata poput ovog oni žele da pokažu svojim đacima kako se ideje uz rad i trud mogu pretočiti u stvarnost i ohrabruju ih da veruju kako su njihovi snovi pokretač nekih budućih inovacija. Na tom putu Teslina vizija treba da im služi kao inspiracija. Cilj ovog filma je promovisanje i popularizacija Teslinog lika i dela među mladima i isticanje pravih vrednosti.

Mesto održavanja: Startap centar Naučno tehnološkog parka Čačak, Trg Ustanka 2 u zgradi Kulturnog centra Čačak.