Saopštenje o potpisanom Ugovoru sa EBRD


Image

Danas, 16. juna 2023. godine, u Vladi Republike Srbije potpisan je Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Republike Srbije i EBRD. Potpisanim ugovorom obezbeđena je vrednost od 80 miliona eura, od koje će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačka, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Bogradu.

Potpisivanju su prisustvovali:

- Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije
- Siniša Mali, potpresednik Vlade i ministar finansija
- Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija
- Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja
- Mateo Kolanđeli, direktor za region zapadnog Balkana i direktor kancelarija za EBRD u Srbiji

Direktori Naučno tehnoloških parkova:

- Mirko Pešić, direktor NTP Čačak
- Milan Ranđelović, direktor NTP Niš
- Martina Manojlović, direktorka Biznis inkubator centra Kruševac

Pored toga, svečanom potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Kabineta premijerke Vlade Republike Srbije, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva za javna ulaganja i gradonačelnici Čačka, Niša i Kruševca.

Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija Siniša Mali i direktor za region Zapadnog Balkana i kancelarije EBRD u Srbiji Mateo Kolanđeli, a Ugovor o projektu premijerka vlade RS Ana Brnabić, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, direktori i direktorka tri naučno-tehnološka parka: Milan Radnđelović, NTP Niš, Mirko Pešić, NTP Čačak i Martina Manojlović, NTP Kruševac.

Proširenje trenutnih kapaciteta NTP Čačak je od velikog značaja za privredni rast na prostoru centralne i zapadne Srbije.

Novi objekat NTP Čačak predstavlja inicijativu koja će podići poziciju Čačka, kao centra za naučni napredak i tehnološka otkrića. Ovaj projekat je u skladu sa vizijom grada da postane vodeći centar za inovacije, preduzetništvo i ekonomski rast.