Svečano potpisan novi Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji sa članovima Inovacione zajednice


Image

Na Univerzitetu u Kragujevcu, u ponedeljak, 12. juna 2023. godine, svečano je potpisan novi Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji u oblasti podrške razvoju startapa, spinof i inovacionog ekosistema, čiji su potpisnici: Univerzitet u Kragujevcu, Naučno tehnološki park Čačak, Biznis inovacioni centar Kragujevac, Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Centar za razvoj inovacionih delatnosti Vrnjačke Banje, Regionalni inovacioni startap centar Implus Gornjeg Milanovca i Milanović Industries Group.

Novi Memorandum su potpisali: rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović, v.d. direktora NTP-a Čačak Mirko Pešić, direktor BIC-a Kragujevac Momčilo Sretenović, direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić, direktorka CRID-a Vrnjačka Banja Dragana Matijević, direktor RISC-a Impuls Miloš Živković i direktor MIND-a Darko Đorić.

Nakon niza zajedničkih, efikasno realizovanih, aktivnosti tokom prošle godine, Memorandum predstavlja nastavak uspešne saradnje između sedam institucija. Istaknut je značaj Kampina, prvog startap kampa za mlade u zapadnoj Srbiji, kao i GreenTech startap programa finansiranog od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru kojih je učestvovalo preko 80 mladih. Takođe, jedan od rezultata predstavlja i pokrenut bilten Inovacione zajednice koji mesečno informiše studente oko aktivnosti Inovacione zajednice i pruža im pouzdane informacije iz sveta startapa i tehnološkog preduzetništva. Pomenuti su i Virtuelni forum za inovacije, osvajanje prvog mesta na hakatonu održanom u okviru srpsko-francuskog inovacionog foruma od strane tima koji učestvuje na GreenTech Startap programu i učestvovanje oko 100 studenata na SPLET Tech konferenciji u Beogradu.

Profesor dr Nenad Filipović, rektor kragujevačkog Univerziteta, istakao je izuzetan značaj i važnost Memoranduma za sam Univerzitet, ali i ceo region, koji je doprineo dodatnom razvoju i saradnji tehnoloških parkova, obrazovnih institucija i kompanija. Želja svih potpisnika je da se buduće aktivnosti realizuju kroz prijavu na domaće i međunarodne projekte usredsređene na dalji razvoj i unapređenje inovacionog ekosistema u ovom delu Srbije.