Konferencija "Nordijska zelena rešenja za Srbiju"


Image

Naučno tehnološki park Čačak, u saradnji sa četiri nordijske ambasade i Gradom Čačkom, organizovao je konfereciju pod nazivom “Nordijska zelena rešenja za Srbiju – Odvajanje i reciklaža otpada” koja je se održala u Regionalnom inovacionom Startap centru NTP-a Čačak.

Ambasadorska Švedske, NJ.E. gospođa Anika Ben David otvorila je konfereciju i ukazala na povezanost Srbije i Švedske u različitim “zelenim projektima”. Potom su uvodnu reč imali gradonačelnik Grada Čačka, gospodin Milun Todorović, kao i gospodin Mirko Pešić, v.d. direktora NTP-a Čačak.

Pored uvodnih govora, na konferenciji su se obratili i stručnjaci iz različitih oblasti, poput Ide Rojtešverd, prve sekretarke Ambasade Švedske u Srbiji, Tomasa Njulunda, stručnjaka za upravljanje otpadom iz Švedske Asocijacije lokalnih vlasti i regiona (SALAR), Dragana Rajkovića iz firme Tetra Pak, direktora za održivost za severnu i istočnu Evropu, kao i Staše Stojkov, direktorke za održivost u IKEA Serbia.

Tema prve panel diskusije vezana je za politiku upravljanja otpadom u EU i Švedskoj i kako se ona primenjuje u Srbiji, uključujući neophodna ulaganja u upravljanje različitim tokovima otpada na nacionalnom i lokalnom nivou. Dok je tema druge panel diskusije fokusirana na to kako privatni sektor doprinosi sistematskoj reformi upravljanja otpadom radi smanjenja, ponovne upotrebe i reciklaže otpada kroz srpska i nordijska iskustva, a teme koje otvaramo su usmerene na naredne korake u cilju rešavanja različitih tokova otpada kroz zajedničku akciju i saradnju.