Иновативна пумпа за напртњаче


Image

Иновативни производ у борби са пожарима Напртњача је намењена за гашење пожара на отвореном простору (шумски пожари) и гашење почетних пожара класе А (пожари чврстих материјала који горе пламеном или жаром: дрво, текстил, биљне материје, папир, слама и сл.)
Пумпа за напртњачу за гашење пожара је део напртњаче који има задатак да пумпа средство за гашење (најчешће воду) из резервоара на пожар у одговарајућем облику и одговарајућом брзином.
У понуди ватрогасне опреме на тржишту постоје разне врсте конструкција напртњача, како резервоара, тако и пумпи.
Основне предности нове конструкције пумпе су једноставност руковања, поузданост у раду, лакоћа рада и одржавања. Нова пумпа је израђена од ојачане легуре алуминијума са ручком израђеном од полиамида 6, који млазници даје додатну чврстину.
За разлику од других пумпи које у пракси показују недостатке услед стварања великог отпора и трошења, заптивач клипа пумпе је израђен од материјала који има добра клизна својства и ствара лаган отпор при усису и пумпању воде. Заптивач у вођици, као и сама вођица, израђени су тако да спречавају цурење воде између заптивке водилице и клипне цеви.
Иновативно решење система ,,слободних куглица" усисног и потисног вентила показало се у експлоатацији врло поузданим, дајући предност над другим решењима, као што су систем усисног вентила "куглица са опругом", или систем усисног и потисног вентила са опном.
Затварач млазнице има два положаја отворено и затворено и има улогу спречавања истицање воде из резервоара ранца, као и воде која се задржала у сисаљки.
Регулација млаза пун/распршен је веома једноставна.
Време непрекидног пражњења резервоара зависи од броја циклуса (брзине пумпања), и брзине рада ватрогасца. Испитивања у Техничком опитном центру у Београду су показала да се резервоар запремине 25 л испразни за 4 минута и 35 секунди. Ватрогасац може у трајању од 60 s направити 49 циклуса (увлачење-извлачење). Код других конструкција сисаљки број циклуса се креће 32-35 због повећаног отпора.
Тежина сисаљке са цеви и прикључком износи cca 560 gr +/- 3 gr. Пумпа је тестирана у граничном температурном интервалу 0˚C до +60 C у трајању од 6 сати, и показала је потпуну поузданост у раду.

Техничке карактеристике пумпе и напртњаче:
Домет пуног млаза: 10-11 м
Домет распршеног млаза: 5,5 -6 м
Време деловања: до 5 мин.
Подручје деловања: од 0 °C до + 60 °C

За све ближе информације контактирајте иноватора Зорана Ратковића.
zratkovic@hotmail.com;
Тел: 063/8196-364