Uspešno završen "64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća"


Image
U petak, 27. maja, završen je "64.Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća" koji je trajao od 24. do 27. maja i održavao u 5 hala na Beogradskom sajmu. Na sajmu je tokom sva 4 dana učestvovao i Naučno tehnološki park Čačak, koji je imao priliku da predstavi svoje startap kompanije, način poslovanja, kao i usluge koje nudi.
 
Opšte poznato je da je upravo Sajmom tehnike novi Beogradski sajam 1957. godine počeo svoj istorijski pohod, postajući tako temelj i oslonac sajamske industrije u Srbiji, ali i matica iz čijeg su okrilja vremenom nastajale neke druge velike, specijalizovane priredbe Beogradskog sajma. Sajam tehnike se danas opisuje kao vodeća regionalna razvojno-tehnološka sajamska manifestacija, najugledniji specijalizovani sajamski događaj takvog profila i integrator i oslonac privredne saradnje na polju tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija.
 
Pod sloganom „Inovacije pred vašim očima“, tokom četiri sajamska dana, u pet hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, svoja tehničko-tehnološka postignuća predstavilo se više od 500 direktnih i indirektnih izlagača, proizvodnih ili projektantskih kompanija, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, start-up projekata i inovativnih pojedinaca iz tridesetak zemalja sa tri kontinenta.

Izlagači su u svojim izlagačkim programima predstaviti više od 100 inovacija i noviteta, najviše u sektorima koje pokriva industrijska revolucija 4.0, u robotici, primeni laserskih tehnologija, CNC mašinama, automatizaciji proizvodnih procesa, mernim instrumentima, alatima. Oko polovine prijavljenih inovacija odnosi se na domaće firme.

Na "64.Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća" uzeli su učešće gotovo svi najvažniji državni i obrazovni činioci u promociji inovacija i naučnih, tehničko-tehnoloških istraživanja (od Ministarstva, nauke, tehnologije i tehnološkog razvoja, preko Centra za promociju nauke ili naučno-tehnoloških parkova, do svih najznačajnijih obrazovnih i naučno-istraživačkih instituta i institucija).