Francusko-srpski inovacioni forum u Beogradu


Image

Ambasada Francuske u Srbiji zajedno sa Fondacijom Tempus je organizovala prvi Francusko-srpski inovacioni forum 13. aprila 2022. godine u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.  U prvom izdanju ovog foruma, u fokusu su bile dve teme, a to su  digitalizacija industrijskih procesa i budućnost poljoprivrede i ishrane. 

 Luc Julia, naučni direktor Renault-a, bivši tehnički direktor Samsung-a i jedan od kreatora Siri, održao je uvodnu prezentaciju o potencijalu veštačke inteligencije za industriju sutrašnjice. 

 Gosti foruma bili su u prilici da u okviru tri okrugla stola, razgovaraju sa ključnim akterima u oblasti inovacija i transfera tehnologija u Srbiji i Francuskoj, uključujući i predstavnike francuske Nacionalne istraživačke tehnološke agencije (ANRT) i predstavnike Nacionalnog instituta za istraživanje u oblasti poljoprivrede, ishrane i životne sredine (INRAE). 

 Govorilo se o sledećim temama:

 Inkubacija-valorizacija-ubrzanje: srpsko-francuske prakse

 Od laboratorije do tržišta: ključ uspeha

 Kako finansirati inovativne projekte istraživanje i razvoj?

 Na ovom forumu su prisustvovali i predstavnici Naučno tehnološkog parka Čačak, koji su imali priliku da razmene iskustva sa inspirativnim stručnjacima u navedenim oblastima i upoznaju potencijalne partnere za istraživačke ili preduzetničke projekte. Stoga, za NTP Čačak, učešće na Fancusko-srpskom inovacionom forumu, predstavlja dobru priliku za širenje mreže partnera i praćenje novih tehnoloških trendova.