Финалисти такмичења за НТИ 2015


Image

 

Тим ЕКО ПЛО-Ча учествовао је као финаллиста такмичења за најбољу технолошку иновацију 2015. године.

Финале Такмичења за најбољу технолошку иновацију, одржано је у четвтак, 24. децембра 2015. у Студију 9, РТС-а у Кошутњаку.

На почетку финала, окупљене је у име Министарства образовања, науке и технолошког развоја, али и у име жирија који је предводила поздравила државни секретар ресорног министарства проф. др Вера Дондур. Шесточлани жири су, осим професорице Дондур, чинили: Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе Србије, господин Јасмин Комић Министар науке и технологије РС, господин Петрашин Јаковљевић, генерални директор компаније Металац из Горњег Милановца, Проф. др Јасмина Вујић, декан катедре за нуклеарни инжењеринг на једном од 10 најбољих и најцењенијих факултета у Америци, на Калифорнијском универзитету у Берклију и Миодраг Зарић оснивач Специјалне болнице за хипербаричну медицину у Београду.

У финалу се се представили следећи тимови:

1. Амброзер, са иновацијом „Уређај за уништавање амброзије“, област – екологија,

2. Banky, са иновацијом „Банкарски киоск“, област - Информационо комуникационе технологије,

3. Acc-box-2015, са иновацијом „ACCBOX“, област – грађевинарство,

4. Аналитичари, са иновацијом „Изотопски аналитички концепт за утврђивање аутентичности вина и алкохолних пића“, област – пољопривреда,

5. ЕкоПлоча, са иновацијом „Еко плоче“, области – материјали и

6. WPS, са иновацијом „Wine protect system - WPS“, област –машинство.

У првом делу, након кратког прилога о њиховој иновацији, чланови тима су одговарали на питања жирија, док је у другом делу финала, по један представник сваког од шест тимова, одржао једноминутну презентацију иновације, тзв. "златни минут". Званичан жири је саопштио којим тимовима додељу своје бодове, након чега је координатор такмичења, проф. др Драган Повреновић, саопштио бодове које су тимови добили на основу досадашњег пласмана на такмичењу.

Након сабирања ових бодова, био је познат победник овогодишњег такмичења, а то је тим Banky из Новог Сада, са иновацијом Банкарски киоск.