Успешно одржан светски догађај "CLIMATHON" у Чачку


Image

Научно технолошки парк Чачак у сарадњи са Градом Чачком се ове године придружио #climathon заједници и учествовао у реализацији Climathon Чачак 2019. Ово је уједно и први догађај ове врсте у нашем граду.

На тај начин, Чачак се сврстао међу 113 градова на свету у којима се ове године одржава Climathon, са укупно преко 5.000 учесника.

Цлиматхон је светски догађај који траје 24 часа, подржан од стране Climate - KIC, UNDP, као и многих других локалних и регионалних организација и компанија. Поред Чачка, Climathon је одржан и у још четири града у Србији: Суботица, Нови Сад, Београд и Ниш.

28 Климатонијанаца, учесника у Цлиматхон Чачак 2019, распоређених у 7 тимова, окупило се у петак 25.октобра у 11х и започело 27-часовно дружење и рад. Самом отварању Climathon Чачак 2019 присуствовали су Иван Карић, државни секретар у Министарству за заштиту животне средине и госпођа Мирјана Ђоковић, Помоћница градоначелника за област заштите животне средине.

Током свог рада, учесници су имали константну подршку ментора, међу којима су били Дејан Ћосић, дипл. инж. пејзажне архитектуре из ЈКП Градско зеленило, Никола Матовић, мастер марински еколог, члан Climate - KIC заједнице, Данка Аџемовић, професор биологије из Машинско саобраћајне школе, Марија Јовановић, дипл. инж. Архитектуре из Републичког геодетског завода и Миљана Точиловац, дипломирани економиста из Научно технолошког парка Чачак.

Климатонијанци су вредно радили дан и ноћ у пријатним просторијама Стартап центра НТП Чачак.

Напоран рад је на кратко прекинут јутарњим разгибавањем, на платоу испред просторија Стартап центра. Феђа Сретеновић из Спортског друштва Спортагора је разбудио учеснике и дао им додатну енергију потребну за завршетак рада.

Комисија у саставу Ненад Вукосављевић, ЈКП Комуналац, Радојица Гавриловић, из Градске управе за локални економски развој и Миљан Лазовић, из Службе за заштиту животне средине града Чачка је на основу кратких презентација и дискусије са тимовима, одлучила да је прво место заслужио тим "Гимназија Чачак" са својом идејом "Зелена читаоница", друго место је припало тиму "Евергреен" за решење "Зелени кутак", а треће место је припало тиму "Бамби" за идеју "Зелена нит".