Презентација новог технолошког поступка за производњу ракије од малине


Image

У сали Скупштине општине Ариље одржана је презентација резултат пројекта Развој новог технолошког поступка за производњу ракије од малине. Пројекат су реализовали Иновациони центар Технолошко-Металуршког факултета из Београда и Институт за воћарство из Чачка.

Др Радосав Церовић је рекао да у технолошком поступку справљања Малиноваче осим свеже, коришћена је и замрзнута малина будући да је сировина за производњу доступна током целе године. Том приликом сачуване су најважније карактеристике "црвеног злата", а оно што следи су разговори о комерцијалној производњи . Институт за воћарство у Чачку и Иновациони центар Технолошко-Металуршког факултета могу одређене количине да ставе у промет.

Кроз презентацију је представљен нови технолошки поступак и у плану је освајање домаћег и светског тржишtа , а за релативно кратко време се очекује добар пласман. Иако је Србија дугогодишњи лидер у призводњи малине и по количини, и по квалитету, српско "црвено злато", нема препознатљивост код крајњих купаца јер се у нашој земљи пакује у амбалажу купаца и продаје се као немачки, енглески, јапански и слични производи.

Подршку презентацији су пружили Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије и Привредна коморе Србије.