Нова фаза преквалификација за ИТ сектор


Image

Након спроведеног пилот пројекта, покретања друге фазе и обећања да ће ове године уложити 170 милиона динара у програм преквалификације у ИТ сектор, Влада је саопштила да наставља ову иницијативу.

У оквиру следеће фазе која стартује у септембру планирана су места за 775 полазника у Београду, Новом Саду, Нишу, Зрењанину, Суботици, Ваљеву, Крагујевцу, Чачку, Ужицу и Новом Пазару, а већ је отворен и позив за институције које су заинтересоване да изводе обуку. Услов за извођаче је да имају споразуме о сарадњи са ИТ компанијама како би, као и у претходним фазама преквалификација, и у оквиру ове били у могућности да обезбеде стручну праксу за полазнике.

У плану је да полазници савладају основе програмских језика Јава, ЈаваСцрипт, ПХП или .Нет фрамеwорк, уз упознавање са осталим програмским језицима и базама података.

Како се још наводи у саопштењу, први циклус преквалификација прошло је 100 полазника, од чега се 30 запослило на програмерским позицијама у ИТ индустрији са просечном платом од 45.000 динара. Друга рунда пројекта је још у току, а како кажу, за већину од 700 полазника је обезбеђена пракса.