Посета технолошких паркова у Загребу, Вараждину и Љубљани


Image

У периоду од 12. до 14. октобра 2017. године представници НТП Чачак посетили су технолошке паркове у Загребу, Вараждину и Љубљани.

Прва посета била је у Загребу где је наша делегација дочекана од стране Франа Шестића, директора Развојне агенције у Загребу, Марка Хелфриха, помоћника директора и Иване Чуљак, пројект менаџера ТП Загреб. Технолошки парк Загреб фокусиран је на подрушку технолошко-иновативним комапанијама. Кроз разговор сазнали смо о услугама које нуди ТП Загреб и Развојна агенција, као што су start up академија, o алатима као што су дводневни мотивационо-инструктивни тренинзи; blue office значајан у почетној фази пословања „start up“ бизниса. У овој години су од града добили 7.000 м2 пословног простора које опремају и постепено усељавају кроз пројекте из домаћих и међународних фондова.

У истом дану наша делегација посетила је и ТП Вараждин, који запошљава 42 младе компаније у простору који је град Вараждин купио од компаније Вартекс за технолошки парк, пословање обављају на две локације укупне површине 4.500м2. ТП Вараждин има функционалан центар за креативну индустрију, њихови станари су из области информационих технологија обзиром да имају сродан факултет у града са око 2000 студената. Похвалили су се референцама на реализацији пројеката из ЕУ и најавили проширење својих капацитета и изградњу нових квадрата пословног простора, према речима Емилије Скочибушић експерта за ЕУ фондове у ТП Вараждин.

Другог дана пута посетили смо Технолошки парк Љубљана. Може се рећи да су они оставили најјачи утисак. Првенствено срдачним дочеком госпође Марјане Мајерич, заменице директора која нас је упознала са простором где су смештене зграде ТП Љубљана. Послује на површини од 75.000м2, и притом имају најбоље услове за развој нових компанија и подршку иновацијама. Прединкубациона фаза почиње у coworking простору такозваном "Тобогану", затим они који су одлучили да покрену сопствену компанију улазе у процес инкубације међу 300 других младих фирми, где добијају менторстов од стручног тима запослених у ТП Љубљана. Младе компаније могу добити подршку у пословању кроз пословну акцелерацију, улагања фондова ризичног капитала и слично. Након обиласка пословних објеката уследила је презентација директора Изтока Лесјака у свечаној сали ТП Љубљана. Кроз презентацију упознали смо се са развојем институције која почиње 1996. године, са великим инвестицијама о објекте и постигнутим резултатима. Објекти су изграђени по строгим критеријумима енергетске ефикасности и eco-frendly, за станаре су обезбеђени електрични аутомобили који се пуне енергијом са соларних плоча постављених на крововима зграда. Правци развоја ТП Љубљана оријентисани су на медицину, smart building technologies и заштиту животне средине. У разговору са господином Изтоком Лесјаком, централна тема била је потенцијална сарадња и партнерства на пројектима. Састанку је присуствовала и менаџерка start up центра у Љубљани Вера Нунић, са којом смо размени лискуства у раду са новим компанијама и успоставили сарадњу на припреми будућих пројеката. 

погледајте прилог