Objavljeni tenderi za izgradnju tri nova NTP-a


Image
 

Ministarstvo za javna ulaganja Vlade Republike Srbije objavilo je tender za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Kruševcu, Nišu i Čačku, a ukupna vrednost ulaganja iznosi 70 miliona evra.

Raspisivanje tendera za izgradnju naučno-tehnoloških parkova je značajan korak ka razvoju nacionalne inovativne infrastrukture, čime se daje poseban značaj tehnološkom i inovativnom sektoru u Srbiji.U novim objektima radiće više od 1.600 inženjera, a nova radna mesta doprineće bržem razvoju IT sektora u Nišu, Kruševcu i Čačku.

IKT sektor je najbrže rastući sektor u Srbiji po izvozu i po broju radnih mesta. Ove godine izvoz će biti skoro četiri milijarde evra i broj zaposlenih raste uprkos krizi, i u celom IKT sektoru iznosi više od 107.000.

Novi objekat u Nišu biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra. Imaće približno 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor. Planirani kapacitet objekta je od 700 do 1.000 korisnika.

Nova zgrada NTP u Čačku prostiraće se na 12.700 kvadratnih metara, na lokaciji Cer, i imaće 6.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, u kojem će poslovati više od 30 firmi.

U Kruševcu NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade HI Župa u Dedini. Zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih. Ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

Izgradnjom ovih parkova, Srbija nastavlja da stvara pogodne uslove za razvoj inovativnih startapa, istraživačkih centara i obrazovnih institucija, navodi se u saopštenju i dodaje da se očekuje da će radovi početi u januaru 2024. godine.