"Forward konferencija" u Banja Luci


Image

Inovacioni centar Banja Luka i ove godine organizovao je događaj pod nazivom "Forward konferencija".

Prva Forward konferencija održana je 2019. godine sa preko 500 učesnika iz regiona i sveta, dok se ovogodišnja održala 02. decembra u prostorijama hotela Courtyard by Marriott Banja Luka.

Tema ovogodišnje konferencije bile su digitalne inovacije. Kroz panel diskusije dati su odgovori i razmenjena iskustva preduzeća o digitalizaciji i saradnji sa DIH-ovima kao instrumentima politike za jačanje digitalizacije. Predstavnici institucija razmenili su iskustva i primere dobrih praksi, a takođe se razgovaralo i o tome kako finansirati projekte i kompanije koje razvijaju nove proizvode i procese.

U okviru četiri panela učestvovalo je 17 govornika, među kojima je kao jedan od govornika trećeg panela bio i Mirko Pešić, v.d. direktora NTP Čačak.

Treći panel obeležila je tema "Digitalizacija i inovacije - instrumenti podrške", o kojoj su osim v.d direktora NTP Čačka, Mirka Pešića, govorili moderator panela Kosta Jovanović (profesor na Elektrotehničkom fakultetu, Univerzitet u Beogradu), Borut Zrim (projekt menadžer Pomurskog tehnološkog parka u Sloveniji) i Bojan Vojvodić (projektni menadžer u Deutsche Gessellschaft für Internationale Zussamenarbeit (GIZ) GmbH).

Ostali paneli obuhvatili su teme: "Digitalizacija i inovacije kao preduslov za rast", "Digitalizacija i inovacije - trenutno stanje na Zapadnom Balkanu" i "Digitalizacija i inovacije - mapa puta".

"Forward konferencija" stavlja u fokus regionalnu perspektivu digitalne ekonomije prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede čime postaje prilika za jačanje konkurentnosti.