Poseta delegacije Švajcarske ambasade


Image

Naučno tehnološki park Čačak (NTP Čačak), u saradnji sa  kompanijom članicom, Basna d.o.o, ugostio je predstavnike Švajcarske ambasade, koji su imali priliku da se upoznaju sa konceptom poslovanja i razvoja NTP-a Čačak.

Ambasadoru Švajcarske, NJ.E. gospodinu Ursu Schmidu i Dragici Tomčić, atašeu za ekonomiju  predstavljeni su dosadašnji rezultati,  infrastrukturni kapaciteti, usluge, projekti i inovativne kompanije članice, kroz prezentaciju koju je održao Mirko Pešić,  v.d. direktora NTP Čačak. Sastanku su pored tima NTP Čačak i delegacije Švajcarske ambasade, prisustvovali i Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd, Gorana Tanasković, rukovodilac jedinice u Regionalnoj privrednoj komori kao i predstavnici kompanija članica NTP Čačak, Nenad Milić, direktor kompanije Vetroinženjering d.o.o., Vesna Baur i Balz Baur, ispred kompanije Basna d.o.o. i online se uključila dr Jelena Trbović, saradnica iz Švajcarske, koja je predstavila svoju startap ideju.

Tokom sastanka v.d direktora NTP Beograd je govorila o projektu “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”  (Tehnopark Srbija 2), koji sprovodi NTP Beograd uz podršku Vlade Švajcarske, u partnerstvu sa Naučno tehnološkim parkom Niš i Naučno tehnološkim parkom Čačak.   

Kroz projekat „Tehnopark Srbija 2“ razvija se Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji, koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga i izlazak na globalno tržište.  Kroz prvi poziv NTP-a Čačak „ Raising Starts 2.0„ tri novoosnovana startapa dobila su stručnu i finansijsku podršku, dok su dva startapa dobila i paket podrsku od strane Švajcarske agencije za zaštitu intelektualne svojine.  

Novi program, RAISING STARTS 3.0, promovisaće se 25. novembra 2022. godine u prostorijama NTP Beograd, dok je u NTP Čačak promocija planirana za 13. decembar 2022.

Nakon sastanka delegacija je obišla infrastrukturne kapacitete i upoznala startap kompanije:  Vetroinženjering d.o.o, koji razvija inovativne modularne vertikalne  vetrogeneratore  i Fragment incorporated d.o.o., koji razvija inovativne proizvode od recikliranog stakla.

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, švajcarski ambasador, kao i predstavnici NTP-a, istakli su značaj saradnje i svoju posvećenost daljem zajedničkom radu u cilju jačanja inovacija i startap preduzetništva u Republici Srbiji.