Uz podršku NTP-a Čačak predstavljen prvi zlatiborski startap “Gorska straža”


Image

Direktor Naučno tehnološkog parka Čačak, Mirko Pešić je juče, 02. juna prisustvovao na promociji prvog Zlatiborskog startapa, “Gorska straža”, koji je prošao selekciju Raising starts-a i tom prilikom dobio mentorsku i finansijsku podršku u iznosu od 15000 CHF. 

Direktor NTP-a Čačak je istakao da je ovo važan korak za RISC Zlatibor i da je ovaj projekat primer koji i ostali mladi inovatori treba da slede, kao i da njihov napredak predstavlja uspeh za Naučno tehnološki park Čačak.

“Gorska straža”, startup projekat zlatiborskog tima prošao je selekciju konkursa podrške programa Raising Starts 2.0. Elokventan i seriozno programski postavljen startap “Gorska straža” spoj ekologije, inovacionih tehnologija, od posebnog je značaja za društvenu zajednicu budući da je baza projekta hardversko softverski sistem koji omogućava zaštitu od šumskih požara. Od 24 prijavljena tima, jedan su od 4 koji su dobili novčana sredstva kako bi dobili patent za svoj proizvod.Ovaj projekat će prvo testiranje izvršiti na Zlatiboru i njegova komercijalna upotreba biće stavljena za 6 meseci.

Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji, koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi i stručni i finansijsku podršku za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga, na putu od inovativne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd uz podršku Vlade Švajcarske, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”