Poseta Britansko srpske privredne komore NTP-u Čačak


Image

U okviru Trgovinske misije u Srbiji (Serbian Trade Mission), koja se održava od 23. do 27. maja u organizaciji Britansko srpske privredne komore, delegacija komore na čelu sa predsednikom dr Dejvidom Lendsmenom (David Landsman) je 24.maja posetila Naučno tehnološki park Čačak. Tom prilikom je održan sastanak čiji je cilj osnaživanje veze i saradnje između Velike Britanije i Srbije, kao i pružanje podrške preduzetnicima sa inovatovnim idejama. 

Tokom ovog događaja su prezentovane značajne informacije mladim preduzetnicima kojima je potrebna podrška u realizaciji inovativnih ideja.

Britansko srpska privredna komora predstavlja potpuno nezavisnu bilateralnu organizaciju sa registrovanom kancelarijom u Londonu i predstavništvom u Beogradu, a njen cilj je povezivanje kompanija, poslovnih ljudi, preduzetnika, obrazovanja, umetnosti i kulture izmedju UK i Srbije.

U Čačku postoji nekoliko vrlo uspešnih kompanija koje su članice Britansko srpske komore i na osnovu njihovog primera će se nastaviti razvitak ostalih kompanija sa ciljem povećanja saradnje britanske i srpske privrede. 

Cilj je da se u narednih 5 godina investira 25 miliona eura u startape u ranoj fazi i da se ideje tih startapa komercijalno povećaju, ubrzaju i naprave kompetitivnim za neka druga strana i veća tržišta. 

Dr Dejvid Lendsmen je istakao da je u Srbiji jako važno podržati tehnološke poslove u ranim fazama i stoga je plan da se u narednih 5 godina izvrši investiranje u iznosu od 25 miliona eura u startape koji su u ranoj fazi razvoja. Takođe, delegati Britansko srpske komore ističu da imaju velikih finansijskih i tehnoloških sredstava, stoga smatraju da mogu da pomoći razvoju srpskog ekosistema putem slanja srpskih startap kompanija u Veliku Britaniju i time doprinesu odnosu britanske i srpske privrede. 

Ovaj događaj predstavlja višestruki značaj za NTP Čačak, kao i za srpski startap ekosistem, jer će saradnja sa Velikom Britanijom omogućiti sticanje novih znanja i veština i dodatne podrške startap kompanijama.