Dani nauke i privrede 2022.


Image

Služba za inovacije Privredne komore Srbije u saradnji sa kompanijama Telekom Srbija i Festo, u okviru Saveta za saradnju nauke i privrede, organizovala je manifestaciju “Dani nauke i privrede 2022”, koja je trajala od 4. do 6. aprila i održavala se na nekoliko lokacija u Beogradu. Na ovoj manifestaciji, pored najznačajnijih institucija iz oblasti nauke i privrede u Srbiji bili su prisutni i predstavnici Naučno tehnološkog parka Čačak.

Prvi dan događaja organizovan je na Dan studenata, 4. aprila 2022. godine u prostorijama Telekoma Srbije „mts Digitalna fabrika“. Gde su održane prezentacije (pitch session)  timova sa nekoliko fakulteta, koji su uključeni u Program stručne prakse “IoT Lab“ Telekoma Srbije.

Drugi dan događaja održan je  5. aprila 2022. godine u prostorijama Privredne komore Srbije i tada su se održale dve panel diskusije na teme “Stvaranje afirmativnog ambijenta za zadržavanje i razvoj talenata kroz saradnju nauke i privrede” i “Saradnja nauke i privrede u razvoju ekonomije zasnovane na znanju - fokus tema: veštačka inteligencija”

Jedan od učesnika panela na temu “Stvaranje afirmativnog ambijenta za zadržavanje i razvoj talenata kroz saradnju nauke i privrede”, bio je v.d. direktora NTP-a Čačak, Mirko Pešić, koji je kao najvažnije istakao lekcije koje su NTP-ovi u Srbiji do sada naučili, kao i koje su to mere koje mogu unaprediti saradnju nauke i privrede.

Pored toga, Mirko Pešić je istakao da postoji primetan rast intresovanja privrednika naučnih i akademskih institucija za saradnju sa naučno-tehnološkim parkovima, rast interesovanja privrede za programe podrške koji dolaze iz Fonda za inovacionu delatnost, Startech, Raising Starts i drugih programa za finansiranje inovacija. Takođe je istakao da je dodatna promocija usluga i kapaciteta  uspostavljanih NTP-ova od velike važnosti.