Šesti Forum naprednih tehnologija


Image

Šesti Forum naprednih tehnologija održavao se tokom dva dana, tj. 24 i 25. marta 2022. godine, u Naučno tehnološkom parku Niš, na kom se diskutovalo o aktuelnim temama iz oblasti tehnološkog preduzetništva, biznisa, naprednih tehnologija, razvoja inovacionog i startup ekosistema.

Teme prvog dana Foruma naprednih tehnologija bile su “Inovacioni ekosistem kao faktor konkurentnosti” i “Budućnost inteligentne infrastrukture”, na kojima su učestvovali brojni panelisti iz sveta Startap ekosistema, kao i uspešni mladi preduzetnici Srbije koji su govorili o tome kako uploviti u Startap vode i sa kojim izazovima su se suočavali na svom karijernom putu.

Tokom panela na temu “Promocija i popularizacija startap ekosistema i preduzetništva”, jedan od panelista je bio Mirko Pešić, v.d. direktora Naučno tehnološkog parka Čačak. Pored Mirka Pešića, panelisti su bili i Drago Gverić-Inovacioni centar Banja Luka, Nebojša Drakulić-NTP Novi Sad, Todor Mladenov-Tehnološki parki Sofija i Aleksandra Popović-Srbija Inovira.

Tema drugog dana Foruma je bila “Izazovi ekonomije zasnovane na znanju i značaj pametne specijalizacije za ravnomerni razvoj”, stoga se u okviru Foruma naprednih tehnologija održao i Biznis forum “Ekonomija zasnovana na znanju”, Specijalizovani sajam zapošljavanja i profesionalne orjentacije, kao i dodela tradicionalnih FNT nagrada. Na panelima i radionici bili su pokrenuti razgovori na temu značaja pametne specijalizacije za ravnomerni razvoj, kao i o načinu na koji visoko-tehnološke kompanije mogu prepoznati Srbiju kao destinaciju sa velikim potencijalom za inovacije i razvoj novih proizvoda.

Na kraju Šestog Foruma naprednih tehnologija, bile su dodeljene tradicionalne FNT nagrade u četiri kategorije, iz oblasti naprednih tehnologija:

  • Najuspešnijem stručnjaku u ovoj oblasti
  • Najboljoj kompaniji
  • Najboljim mladim preduzetnicima
  • Najboljim studentskim radovima

Veliku pažnju posetilaca, privukle su teme o potencijalima privrede zasnovane na znanju, o izazovima i preprekama, o ulaganjima u oblasti istraživanja i razvoja, kao i o podršci države u inovacijama i razvoju.