Одржана једанаеста седница Савета за сарадњу науке и привреде


Image
Једанаеста седница Савета за сарадњу науке и привреде одржана је у понедељак 28. фебруара 2022. године са почетком у 14 часова у хибридном формату, у просторијама „мтс Дигитална фабрика“ и преко апликације Teams.Седници су присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Републичког секретаријата за јавне политике, као и представници универзитета, факултета, научно-технолошких паркова и компанија.

 


 

Посебан акценат био је на активностима које су договорене за 4. и 5. април 2022. године, у склопу догађаја под називом „НИП 2022“. Наиме, у поменутим терминима очекује се низ значајних тема које ће бити покренуте у оквиру Савета.


4. априла, на Дан студената, у просторијама „мтс Дигитална фабрика“ биће одржане презентације (pitch session) тимова који су укључени у Програм IoT Lab Телекома Србија. Тимови су сачињени од студената са Електротехничког, Саобраћајног, Машинског, Пољопривредног, Грађевинског и Факултета организационих наука Универзитета у Београду. Тим поводом, биће формиран жири који ће чинити чланови Савета за сарадњу науке и привреде, а који ће одслушати презентације тимова и давати коментаре с циљем унапређења њихових идеја, истицањем оног што је до тада добро урађено и предлозима за унапређење до краја програма IoT Lab.


5. априла, у просторијама Привредне коморе Србије, биће организоване две панел дискусије. Тема прве панел дискусије „Могућности сарадње науке и привреде у области индустријског доктората“, односиће се на трансфер од привреде ка академској заједници, где ће чланови Савета, представници академије и привреде, поделити са присутнима своја драгоцена искуства и дати виђење даљег развоја поменуте теме.  Друга панел дискусија „Синергија академског програма и потребе привреде у области Индустрије 4.0“, окупиће панелисте који ће дискутовати на тему сарадње академске заједнице и привреде у области вештачке интелигенције и других савремених технологија у складу са актуелним државним стратегијама.


На седници су прецизиране активности које ће повезати науку и привреду и представити искорак у реализацији ове значајне теме, како за сарадњу самих актера у иновационом систему - од студената и представника привреде и академије - до шире заједнице која ће у наредном периоду увидети значај добро постављених темеља трансфера знања и иновационог потенцијала.