Uspešno završene radionice „Kreativna robotika i elektronika“


Image

U okviru realizacije projekta Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Naučno tehnološki park Čačak organizovao je radionice pod nazivom “Kreativna robotika i elektronika” za starije osnovce (od 5. do 8. razreda) čačanskih škola. Predavač na radionicama bila je Milkica Kostić Zlatić, profesorka informatike i računarstva, tehnike i tehnologije.

Radionice su se odvijale dinamično tokom četiri nedelje kroz 3 školska časa (22/23/29/30. oktobar i 5/6/8/9. novembar), u konferencijskoj sali NTP Startap centra Čačak.

Akcenat je stavljen na upoznavanje polaznika radionica sa osnovnim pojmovima elektronike i robotike, od kojih izdvajamo: programiranje jačine svetlosnog signala, programirano upravljanje robotske ruke, regulacija temperature korišćenjem termo otpornika, programiranje rada semafora i još mnogo toga. Tokom poslednja dva okupljanja, učenici su imali priliku da se upoznaju sa načinom rada robota Helge koja govori.

Na poslednjoj radionici koja je održana u utorak 09. novembra 2021. godine, svih 25 polaznika, dobilo je sertifikat, koji im je uručen od strane v.d. direktora Naučno tehnološkog parka Čačak, Mirka Pešića i predavača na radionicama, Milkice Kostić Zlatić.