Naučno tehnološki park Čačak učesnik na “Expo 2020 Dubai”


Image
Zbog pandemije Korona virusa, Svetska izložba „Expo“ će, umesto planirane 2020. i 2021. godine, biti
održana u Dubaiju od oktobra 2021. do marta 2022. godine. U pitanju je prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije. Kroz temu “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti” i tematske celine “Mogućnost”, “Mobilnost” “Održivost”, manifestacija teži da predstavi najbolje primere saradnje i inovacije iz celog sveta. Ukupno 192 države sveta su uzele učešće na ovom događaju. Ovo je jedinstvena prilika zemljama da predstave inovativna rešenja za savremene izazove čovečanstva, te da prikažu svoja tehnološka, industrijska i ekonomska dostignuća i inovacije, turističku ponudu i da predstave značajne segmente svog društva, kulture i tradicije.
 
Nastupom na „Expo 2020 Dubai“ Republika Srbija želi da predstavi i promoviše srpsku biznis zajednicu na međunarodnoj sceni i otvori nove poslovne mogućnosti, kao i prilike za razvoj novih biznis partnerstava domaćim privrednicima i kompanijama. U sklopu biznis delegacije i to u prvoj tematskoj nedelji „Klima i biodiverzitet“, NTP Čačak je uzeo učešće na ovoj manifestaciji.
 
Član tima NTP- a Čačak, angažovan na mestu koordinatora NTP Startap centra, Filip Ilić, predstavio je organizaciju, celokupnu zajednicu okupljenu oko NTP Čačak kao i privredu regiona Zapadna Srbija.
Tokom boravka, održano je više desetina B2B sastanaka sa predstavnicima privrede mnogih zemalja. Najznačajniji kontakti ostvareni su sa “Dubai silicon oasis” i “Ajman free zone”, sa kojima će se raditi na pokretanju programa softlanding, namenjenog startap i tehnološko- razvojnim kompanijama koje žele da nastupe na tržištima srednjeg istoka. Pored toga, ostvareni su kontakti sa organizacijama iz zemalja kao što su Indija, Argentina, Slovenija, Malezija itd. Ova aktivnost predstavlja još jednu u nizu težnji da se uspostave međunarodni odnosi i saradnje u cilju daljeg razvoja inovacionog i startap ekosistema na lokalu ali i Srbiji u celini.

Zahvaljujemo se Privrednoj komori Srbije na pozivu, podršci I saradnji.