Poseta delegacije iz Skolkovo inovacionog centra


Image

Dana, 16. februara sa početkom u 10:30 časova, Naučno tehnološki park Čačak je posetila delegacija iz Moskve - Skolkovo inovacioni centar. Delegaciju su činili predstavnici Inovacionog centra Skolokovo, kao i predstavnici startap kompanija koje posluju u okviru centra. Pored prezentacija dobrodošlice, usledila je podela delegacije u dve grupe. Predstavnici inovacionog centra Skolkovo imali su prilike da posete laboratoriju, nekoliko inovacionih kompanija i startap timova i proizvodnu halu NTP Čačak, dok su predstavnici startap kompanija iz Moskve učestvovali na „B2B“ sastancima. Kompanije članice NTP Čačak imale su priliku da razmene iskustva i pričaju o mogućnostima za saradnju sa kolegama iz Rusije.

 

 

 

 

 

 

Poseta delegacije iz Moskve ima veliki značaj za NTP Čačak. Pored razmene iskustva bilo je reči i o potencijalima za saradnju između kompanija članica kao i između dve organizacije, NTP Čačak i inovacionog centra Skolkovo. Pored tima NTP-a Čačak, delegaciju iz Rusije ugostili su predstavnici Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Čačka. Grad Čačak i Vlada Republike Srbije će nastaviti sa ulaganjem u razvoj NTP-a Čačak, sve u cilju daljeg širenja i jačanja čačanske privrede, zapošljavanja i napretka naših mladih i talentovanih sugrađana.

 

 

 

Povodom posete ruske delegacije organizovani su B2B sastanci iz oblasti IT-a i biomedicine. Učestvovalo je 8 naših učesnika, 4 iz IT-a i 4 iz oblasti biomedicine. IT kompanije koje su učestvovale na B2B sastancima su Docus, Del Systems, Web Developer Serbia i Quantox. IT kompanije iz Čačka su predstavile svoja iskustva i znanja kroz kratke prezentacije, a zatim saslušale i razmenile kontakte sa gostima iz Rusije.Firme iz oblasti IT-a koje su predstavljale inovacioni centar iz Skolkova su kompanije G – core labs, UserGate, CERA i GIB. Sa druge strane B2B sastanaka, iskustva iz oblasti biomedicine srpske komanije , Uniplast, Cini, Basna kao i Dr Branislav Milovanović podelile su sa ruskim kompanijama: Boktin AI, Rapid Bio LLC kao i Efferson JSC. Prezentovanje medicinskih proizvoda nastalih povodom pandemije virusa Covid-19 bila je glavna tema sastanaka, naravno predstavljena su i druga inovativna rešenja iz ove oblasti.