NAUČNO TEHNOLOŠKI PARK ČAČAK U 2020. GODINI


Image
Iskoristili smo poslednju radnu nedelju u 2020. godini da se osvrnemo na rezultate koje smo u njoj postigli.OTVARANJE NOVE LOKACIJE

Godina koja je za nama, bila je i više nego uspešna za Naučno tehnološki park i Startap centar Čačak. Kao jedan od glavnih događaja po kome ćemo pamtiti 2020. godinu jeste otvaranje novog proizvodno-kancelarijskog prostora. Na lokaciji nekadašnje fabrike “Cer” otvoren je prostor sa preko 4500 metara kvadratnih, uz najsavremeniju opremu i kancelarijski prostor. U sklopu objekta, otvorena je i proizvodna hala, čiji su kapaciteti gotovo popunjeni. Pored svega navedenog, NTP Čačak poseduje i laboratoriju sa savremenim tehnologijama, kao što su dronovi, oprema za robotiku, oprema za industrijsku automatiku, telekomunikacije, 3d štampači…

PROJEKAT SMEs DIGITAL

Ovaj projekat finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO, a realizuje ga Naučno tehnološki park Čačak u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku. Program Unapređenje poslovanja MSP-a kroz program digitalne transformacije omogućava sprovođenje digitalizacije srpske privrede – kroz edukacije, savetovanja, kao i saradnju između nosioca digitalnih tehnologija i preduzeća koja žele da primene ove tehnologije u svom poslovanju.

Projekat "SMEs Digital" ima za cilj razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) i IT startap kompanija, na lokalnom nivou, odnosno u Moravičkom, Raškom i Zlatiborskom okrugu, kroz program digitalne transformacije.

Cilj NTP Čačka je da preduzetnici, preduzeća, IT kompanije, obrazovne ustanove i ljudi sa poslovnim idejama prepoznaju Naučno tehnološki park kao partnera i prijatelja u razvoju poslovne ideje i poslovanja. NTP Čačak podržava i obezbeđuje mogućnosti za razvoj MSP koja su zainteresovana za digitalnu transformaciju. Ujedno, pruža i subvencionisane uslove za potencijalno nove stanare NTP Čačak koji razvijaju inovativne IT usluge.


JAVNI KONKURS ZA NAJBOLJU IDEJU

Naučno tehnološki park Čačak, potpisao je ugovore sa Startap timovima sa najboljim inovativnim idejama koji su ujedno i pobednici „Javnog konkursa“ za prijem novih stanara i razvoja inovativnih delatnosti.

Pravo na učešće imali su timovi aktivnih i diplomiranih studenata, potencijalni preduzetnici, kao i spin-of timovi, koji imaju inovativne ideje za razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija, kao i novoosnovana privredna društva (najduže do dve godine postojanja) koja se bave razvojem inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija.
Konkursnu dokumentaciju i prateće informacije podnelo je šest timova.
Komisija je imala zaista težak zadatak.

Timovi koji su ostvarili najbolji plasman na „Javnom konkursu“ su:
1. mesto „Vigour“ - Inovativni sportski uređaji za funkcionalne treninge snage i treninge u procesu rehabilitacije.
2. mesto „Svet u malom“ - Proizvodnja maketa u određenim razmerama za potrebe prezentacija u arhitekturi, građevini, turizmu i industriji.
3. mesto „Airsoft“ - Dodatna digitalna „Airsoft“ oprema za praćenje statistike i realizovanje taktike u igri.Obezbeđena je finansijska podrška za tri najuspešnija tima. Nagrade se odnose na pokrivanje troškova neophodnih za razvoj poslovne ideje.
Prvo mesto: 240.000,00 dinara
Drugo mesto: 210.000,00 dinara
Treće mesto: 180.000,00 dinaraNTP Čačak: Nacionalni pobednik EEPA 2020
Naučno tehnološki park Čačak proglašen je za nacionalnog pobednika, u okviru evropskog takmičenja EEPA 2020.
European Enterprise Promotion Awards (EEPA) je inicijativa Evropske komisije, koja ima za cilj da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva.
Evropsko priznanje pobednicima donosi vidljivost i promociju širom Evrope i kao pozitivan primer inspiriše druge da pokrenu posao.

AKCIJA SKLAPANJA VIZIRA
Apsolventi čačanskog Fakulteta tehničkih nauka Lazar Dražević i Igor Radovanović započeli su uz podršku Naučno tehnološkog parka izradu vizira za medicinske radnike u Čačku i Gornjem Milanovcu.

Vizire izrađuju uz pomoć 3D štampača, a narednih dana biće ih izrađeno nekoliko stotina. Ideja o izradi vizira pomoću 3D štampača potekla je od jedne firme iz Češke koja se bavi njihovom izradom.
Vizir se sastoji od nekoliko delova. Plastični delovi su izrađeni u tehnologiji 3D štampe, potom od providne folije koja je isečena na laseru kako bi se precizno uklopila, i od malog lastiša kako bi vizir mogao da stoji na glavi.

NTP je i ovoga pružio podršku mladim ljudima, jer smo i osnovani kako bi njima bili oslonac. Naš 3D štampač može da izrađuje četiri okvira odjednom, a izrada traje oko dva ipo sata. Nažalost, teško je nabaviti materijal jer je ograničeno vreme kretanja i nabavka, a u toku je izrada vizira u celoj Srbiji. Danas završavamo izradu oko 100 komada, i prvu isporuku obavićemo danas — kaže Mirko Pavlović iz Naučno-tehnološkog parka.

BROJKE I STATISTIKA
15+ novih članova
40+ događaja
5+ novih inovacija
finansijski podržane 3 startap ideje
1000+ posetilaca


Nadamo se da ćemo i u 2021. godini biti uspešni kao i ove.

Tim Naučno tehnološkog parka Čačak