КОНКУРС У ОКВИРУ ИЗАЗОВА ОТВОРЕНИХ ПОДАТАКА


Image

Јавни позив

Програм Уједињених нација за развој (UNDP) и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу су отворили нови

ЈАВНИ ПОЗИВ НА КОНКУРС У ОКВИРУ ИЗАЗОВА ОТВОРЕНИХ ПОДАТАКА, који се односи на предлагање иновативних идеја на основу података доступних на Порталу отворених података.

Рок за пријаву је 7. мај у поноћ, а награда за победнике сваког од три изазова је 10.000 долара.

Могућност пријаве имају сви стартапи, удружења, привредни субјекти, организације цивилног друштва, фондације, научно-истраживачке установе, физичка лица или група физичких лица, као и конзорцијуми састављени од претходно наведених субјеката који испуњавају услове за пријаву. Учесници имају прилику да представе своја иновативна решења за различите друштвене проблеме, како би одлуке биле донете на основу података и информација, а грађани Србије имали прилику да користе иновативне услуге.

Теме изазова омогућавају иновативнији приступ, комбиновање постојећих отворених података са подацима прикупљеним од корисника (енг. crowdsourcing data collection), креирање или отварање нове базе података, креирање функционалности за посебну циљну групу (нпр. грађани, наставници, медији) итд.

Изазови

Животна средина и ми — у циљу подизања свести шире јавности о различитим врстама загађења, прикупљању нових података од стране грађана или бољем коришћењу постојећих података.

Информисаност и учешће грађана — у циљу приближавања области рада правде, културе или цивилног друштва широј јавности кроз отворене податке и поспешивања информисаности и/или учешће грађана у некој од ових области.

Отворени подаци за бизнис — у циљу коришћења постојећих података и прикупљања нових који ће омогућити корист од отворених података привреди, креирати нове бизнис моделе или конкретну бизнис идеју која је базирана на слободном софтверу.

Пријава

Сви заинтересовани за учешће на Изазову отворених података могу се пријавити до 7. маја у поноћ. Више детаља о самом изазову је доступно на линку изазови отворених података , где се налази и формулар за пријаву.

Попуњен формулар учесници треба да пошаљу на е-маил адресу datachallenge.rs@undp.org