Western Balkan digital summit


Image

Научно техолошки парк Чачак је 04. и 05. априла 2019. године је присуствовао другом по реду Western digital summit-u, у Палати Србије у Београду. Представници НТП Чачак су имали штанд где су представили свој стартап и промовисали покретање Стартап центра НТП Чачак. На панел дискусији „Difficulty to grow alone- from individually to regionally, from competition to complemntary“ коју је водила директорка НТП Београд учествовао је и Радован Јовановић, председник Скупштине онивача НТП Чачак.
Три сале у Палати Србије окупиле су за два дана, више од три хиљаде учесника, две хиљаде компанија и двеста говорника из земље и света. Представници државе, цивлног друштва, компанија и остале званице дали су одговоре на кључна питања садашњице о сајбер безбедности, безбедности деце на интернету, заштити података као и о улози државе и приватног сектора у глобалним процесима.
Земље Западног Балкана овим самитом продубљују сарадњу, размењују позитивна искуства и добре праксе у спровођењу реформи. Током самита потписан је Регионални споразум о ромингу, који ће од 01. јула омогућити знатно ниже цене роминга у земљама Западног Балкана. Поред споразума о ромингу потписан је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе о узајамном признавању квалификационих услуга и поверења које се пружају у РС и услугама сертификације за електронске трансакције у Црној Гори.
Глава порука самита је да Србија мора да задржи таленте, улаже у савремено образовање и ради на развоју стартап екосистема.