Serbian digital week у Чачку


Image


Ове године 4. и 5. априла Србија и Београд су домаћини другог по реду Western Balkan Digital Summit, као највећег дигиталног догађаја у региону који ће да окупи више од 3000 учесника. Представници влада, друштвених организација, академских кругова као и појединци имаће прилику да дискутују и предложе иновативне приступе, покажу најновије технологије, размене идеје и открију најновије дигиталне трендове.
Један од задатака овогодишњег самита је и да се оснажи покретачки екосистем Западног Балкана и овом приликом посетиоци ће моћи да се упознају са 38 најузбудљивијих стартапова из регије са награђиваним, иновативним идејама.
Научно технолошки парк Чачак је у оквиру Serbian digital week-a организовано 4 догађаја у два дана 1 и 2 априла 2019. године и на тај начин кроз интерактивне радионице упозно заинтересоване учеснике о најсавременијим алатима који се користе у информационим технологијама, могућностима које пружа савремена технологија и о законским одредбама у области информационих технологија.
Првог дана одржана су два догађаја у малој сали Дома културе. Са почетком у 12 часова, запослени из комапније Comtrade након представљања одржали су радионицу за средњошколце и студенте из области информационих технологија и представили им своје пословање. У другом делу радионице представили су моћан алат за рад ,,Верзионисање програмског кода помоћу Гита. Радите са другим програмерима и интегришите ваш код у функционалну целину“.
Исти дан адвокатска канцеларија Жунић одржала је и предавање на тему заштита података у пословању која обухвата две области:
Уговор о поверљивости (НДАс) и
Процедуре за чување тајни.

Научно технолошки парк Чачак у сарадњи са Факултетом техничких наука 2 априла 2019.године са почетком у 11 часова организовао је промоцију завршних пројеката полазника радионице из електронике под називом Увод у електронику брзином светлости и уједно најавио радионице из микроконтролера и мобилне роботике. Полазници су заједно са предавачима са ФТН направили шест пројеката:
Први пројекат је PWM контролер који представља уређај који омогућава промену средње вредности једносмерног напона, а који се примењује код контроле брзине обртања мотора једносмерне струје, интезитета осветљаја и брзине кретања мобилног робота.
Други пројекат су Брзи прсти који приказује принцип рада тастера у квизовима где кандидат који први притисне тастер је победник.
Трећи пројекат је контрола пуњења батерије фотонапонским панелом. Овај пројекат показује да је напајање сензора и микроконтролера на неприступачним деловима немогуће без извора напајања као што су фотопанонски панели јер је за то потребна контрола пуњења батерија.
Четврти пројект је праћење линије. Основни захтев са мобилним роботима је праћење линије. Применом аналогне електронике то се постиже и без микроконтролера. Пројекат праћења линије управо то приказује.
Пети пројекат је бројач објекта који представља уређај који омогућава бројање предмета или објеката од интереса. Број пролазака аутомобила на одређеним локацијама, број пролазака људи, број комада производа на покретној траци итд.
Шести пројекат је дигитална коцка за јамб која омогућава играње јамба а да не морате да бацате коцкицу, јер дигитална коцка за јамб након активације генерише насумичне бројеве.
Последњи догађај у оквиру Serbian digital week-a организован је у сарадњи са компанијом Quantox где су запослени након представљања компаније заинтересованима предочили све о React компонентама. Шта су то props и state и како се оне користе да се повежу компоненте. Такође су причали и о Lifecycle методама, event handling о JSX и новим функционалностима у React-у.
Након тога запослени комапније Quantox причали су о PHP Frameworks. Током ове презентације предавачи су упоредили Symfony Laravel frejmorke и показали како да се имплементирају једноставни, свакодневни featur коришћењем сваког од њих.
Организовањем ових догађаја Научно технолошки парк је указао на велику заинтересованост код средњошколаца, студената и привредника за информационе технологије и могућности које пружају савремене технологије и омогућио им да се упознају са савременим алатима који се користе у ИТ сектору.