Стартап центар Чачак


Image

Научно Технолошки Парк Чачак покреће Стартап центар у новом модерно дизајнираном простору. Прочитајте размишљања чланова тима НТП Чачак, на тему Стартап-а, сличних дешавања у нашој земљи и могућностима које стартап нуди младим људима.


Стартапови су узбудљиви. Стартапови окупљају младе и амбициозне људе, различитих знања. Стартапови могу да буду изузетно профитабилни. Реч која можда најбоље описује стартапове: иновативност. Притом, они који се упуштају у стартап авантуре често верују да су чуда могућа. Има ли ичег лепшег? Нама је то било довољно да се одлучимо за покретање Стартап центар у Чачку.


1. Шта један корисник Стартап центар у Чачку може очекивати?
Развој стартапа је процес, који има одређене фазе, и који претпоставља одређена знања и умећа. Стартап центар у Чачку је креиран с циљем да корисницима понуди нека од тих знања, како би им помогао на путу до стварања сопствене стартап приче. У сјајном амбијенту, у центру града, корисници ће кроз рад, имати прилику да науче много тога.


2. Уколико се неко још двоуми да ли да се пријави за корисника Стартап центар у Чачку, која је Ваша препорука?
Уколико имате стартап идеју која вам макар на моменат одузима дах, или онај осећај у стомаку који вам говори да су стартапови ствар управо за Вас, немојте оклевати. Нећете погрешити.

3. По Вашем мишљењу, у којој мери су млади људи, у нашој земљи информисани о томе шта је стартап?
Недовољно. Постоје, наравно, они који су довољно упознати, али их је премало. Много више младих људи требало би да зна о овој теми, јер је можда управо неко од њих покретач успешног стартап пројекта.


4. Видимо да је појам и концепт Старт Уп-а све популарнији код нас, верујете ли да смо на добром путу када је реч о развоју домаћих стартапа, акцелератора и концепта коворкинга?
Стартап екосистем у Србији је у настајању, и све је више оних који доприносе његовом даљем развоју. О стартаповима се све више прича, стартапови постају тема о којој се размишља. Организују се стартап викенди, конференције, различити типови догађаја, гради се заједница оних који верују да Стартуп предузетништво представља озбиљну шансу.

5. Да ли можете да нам дате неки конкретан пример Старт Уп-а код нас који је постигао значајне резултате?
Нордеус, први домаћи стартап с великим светским успехом. Нордеус данас поред Београда, има канцеларије и у Скопљу, Даблину, и Сан Франциску. А почело је у Србији. Српска фирма које се бави развојем игара за друштвене мреже и мобилне телефоне креирало је игру коју игра 12 милиона играча месечно, од којих 5 милиона дневно. У питању је Top Eleven Football Manager, фудбалски менаџер.


6. Шта је по Вама највећи проблем код покретања стартапа у Србији?
Они који имају идеје пречесто немају знања како да их конкретно развију и претворе у бизнис. Амбијент, такође, није довољно подстицајан, а често је и отежавајућ. Треба имати у виду и недостатак предузетничке културе код младих.