Употреба технологије ЕМ у екологији и процесу компостирања


Image

У просторијама Научно технолошког парка Чачак је, у петак 6. фебруара, одржана  презентација чија је тема била „Употреба технологије ЕМ у екологији и процесу компостирања“. О примени Ефективних Микроорганизама и њиховом значају говорили су Милорад Домановић, власник фирме „Domis Team“ из Лучана и Лука Компаре, директор „Micronatura, tehnologija EM d.o.o.“ из Словеније.

Оснивач ове све популарније технологије је јапански професор хортикултуре Dr. Teruo Higa, који је осамдесетих година успео да створи сложен комплекс корисних бактерија, који је назвао Ефективним Микроорганизмима (ЕМ). ЕМ-препарат је концентрат у течном стању, у коме је узгајано више од 80 сојева главних корисних микроорганизама, који се у природи налазе у земљишту. Препарат не садржи генски измењене микроорганизме. Главна карактеристика ЕМ-препарата је што он представља чврсту заједницу аеробних и анаеробних микроорганизама, која функционише тако што продукти метаболизма једне групе, представљају храну другој групи, при чему долази до акумулације позитивних особина уједињених микроорганизама. Презентација је употпуњена приказивањем два вишеминутна документарна филма у којима је приказан широк спектар примене ЕМ- препарата.

Предавању су присуствовали представници ПССС Чачак, Института за воћарство, професори Угоститељско прехрамбене школе Чачак, представници Јавно комуналних предузећа "Градска чистоћа" из Београда, "Комуналац" из Горњег Милановца и "Хигијена" из Панчева, као и заинтересовани индивидуални пољопривредни произвођачи и приватни предузетници. ЈП „Комуналац“ Чачак и НТП Чачак су били организатори овог едукативног пословног сусрета.