БИЉНА УЉА КАО СИРОВИНЕ ЗА ПОЛИМЕРНЕ МАТЕРИЈАЛЕ


Image

Предавање на тему „БИЉНА УЉА КАО СИРОВИНЕ ЗА ПОЛИМЕРНЕ МАТЕРИЈАЛЕ“ одржано је 12. септембра 2018. у свечаној сали Агрономског факултета у Чачку (ул. Цара Душана 34) које је одржао др Зоран Петровић.

Организатори научно-стручног предавања су Агрономски факултет у Чачку, Научно технолошки парк Чачак и фирма Нева. Испред компаније Нева и организатора предавања скуп је отворио и поздравио г. Велимир Митровић који је презентовао рад и компетенције предавача др Зорана Петровића.

Др Зоран Петровић тренутно ради у Kansas Polymer Research Center, Pittsburg State University и бави се истраживањема у области полимерне хемије. Најпознатија публикација доктора је 'On the Mechanism of Base-Catalyzed Glycerol Polymerization and Copolymerization', а поред научно-истраживачког рада има радног искуства и у привреди.

Предавање које је одржано на Агрономском факултету окупило је преко 40 заинтересованих из научно-истраживачког и привредног сектора. Циљ предавања је био да се укаже на нове могућности употребе уља (нпр. рицинусовог) у производњи полимера као и на изазове и ограничења која прате овај тренд. Нафта, угаљ, уљани шкриљци и природни гас су сировине на којима је последњих 100 година базирана производња полимерних материјала са најразличитијим наменама (гума, пластичне масе, композитни материјали, лепкови, лакови, смоле, полимери за фармацеутску и медицинску примену...). Познато је да ове сировине нису обновљиве посматрано са аспекта дугих временских периода (100000 година). Примена уља у производњи полимера је присутна од како су почели да се производе, али у веома ограниченим количинама (углавном за производњу смола). У новије време употреба биљних уља у производњи полимера постаје све значајнија и посматра се као једна од алтернатива сировинама фосилног порекла.

Након предавања заинтересовани су учествовали у дискусији и покренули низ интересантних тема из области полимерних материјала.