Програм подршке технолошким иновацијама


Image

Фонд за иновациону делатност објавио је 02. априла Јавни позив за програме подршке технолошким иновацијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. Програми су намењени развоју иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију. Сврха програма је обезбеђивање директне финансијске помоћи предузећима у Србији за развој иновативних услуга, процеса и производа са тржишним потенцијалом у износу до 80.000 евра односно до 300.000 евра. Укупан буџет за ова два програма у 2018. години износи 400 милиона динара.

Позив за достављање пријава иновативних пројеката отворен је од 2. априла до 1. јуна 2018. године до 15 часова. Све детаље о програму и условима заинтересована предузећа могу пронаћи на интернет презентацији Фонда за иновациону делатност. Пријаве се достављају путем портала Фонда.

Подсећамо, у 2017. години, након вишегодишње паузе, Фонд је наставио са реализацијом програма подршке технолошким иновацијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. За програме је владало велико интересовање, о чему говори податак да је у односу на јавни позив из 2013. године за ова два програма број пријава био већи за 66,9%. Резултат јавног позива је – подршка за 25 иновативних пројеката у укупном износу 2,45 милиона евра. О томе колико су значајна ова два програма показала су финансирана предузећа у претходном периоду, у којима данас ради више од 480 углавном високовалификованих радника и чији приходи су порасли за више од 160 одсто, док им је извоз порастао више од девет пута.