Вести

12.04.19

ТАКМИЧЕЊE ЗА НАЈБОЉУ ТЕХНОЛОШКУ ИНОВАЦИЈУ НТИ2019


Отворено је пријављивање за Национално такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији

У уторак, 30. априла у 20 сати истиче рок за пријављивање учесника на 15-то јубиларно Национално такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији. Наградни фонд износи 5 милиона динара, а пријављивање се обавља путем вебсајта такмичења www.inovacija.org.

Oрганизатор такмичења је Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а за реализацију су задужени Технолошко-металуршки факултет из Београда, Факултет техничких наука из Новог Сада, Привредна комора Србије и Радио телевизија Србије.

Када је реч о резултатима, у периоду од 2005 до данас, кроз такмичење је прошло преко 2.600 тимова, које је чинило 8.500 такмичара (представника приватних компанија, иноватора, истраживача и студената), а они су креирали преко 1.000 бизнис и маркетинг планова. Едукација, која је заправо суштина такмичења, је организована кроз више од 430 тренинга из различитих области, од важности за покретање и вођење иновативног бизниcа. Посебно је занимљиво да приходи досадашњих победника, који су основали своје фирме,  само у току 2017. године, премашили сва досадашња уложена средства у организацију и наградни фонд Такмичења у свим претходним годинама.

Систем такмичења направљен је тако да се оцењују и технички и тржишни аспект иновација, и уласку у финале могу се надати само они тимови чије иновације имају квалитет по оба аспекта. Посебна пажња, као и до сада, посвећује се заштити поверљивих података о пријављеним иновацијама. Финале такмичења је заказано за 21. децембар 2019.

Такмичаре, у периоду од почетка маја, па све до 21. децембра, за када је заказано финале такмичења, очекује 6 кругова рецензирања, који гарантују објективност и непристрасност у оцењивању иновација. Између осталог, ниво иновативности и реализованост иновације се проверава на тзв. техничким рецензијама, које се организују на Универзитетима у Београду и Новом Саду. Могућност комерцијализације се оцењује кроз писмену евалуацију пословног модела и на рецензијама уживо током сусрета са потенцијалним инвеститорима. Министарство је обезбедило наградни фонд, који ове године износи 6.000.000 динара, од чега је 5 милиона динара за категорију реализоване иновације. Пријављивање ће бити омогућено до 30. априла у 20h, преко вебсајта такмичења на адреси www.inovacija.org.

Трочлане тимове са реализованим иновацијама, након пријављивања, очекује преко 10 тренинга на следеће теме: „Иновација: из угла иноватора и купца“, „Дефинисање јединице производа и цене“, „Пословни модел: хипотезе“, „Тестирање пословног модела“,  „Управљање знањем“, „Креативно решавање проблема“, „Пич – резиме“, „Финансијско тестирање пословног модела“, „Тим за иновативно пословање“, „Правни аспекти иновативног пословања“, „Златни минут, или како бити кратак и јасан“ и „Основе презентовања“.  Такмичење је конципирано као процес током ког тим од преко 100  наших експерата из Србије и иностранства оцењује техничке карактеристике и ниво иновативности пријављених решења, као и њихову применљивост.

Више информације о Националном такмичењу за најбољу технолошку иновацију можете пронаћи на вебсајту www.inovacija.org и на facebook страници Такмичења, као и од особе задужене за комуникацију са такмичарима на број 063 11 33 012 или путем имејла office@inovacija.org.

Погледајте